Rețeta de toamnă: Laptele de bou

Și numele mâncării sună ardelenește, adică are ceva hâtru, ceva tentant în el…

Dar laptele de bou nu e greu de preparat și are gust de toamnă, pe undeva. Chiar dacă este încă preparat prin zona Sibiului, în alte regiuni din Ardeal stă să se piardă și e păcat, fiindcă oricum deja s-au pierdut sute de rețete tradiționale, iar cu ele s-a dus ceva din bogăția ardelenească.

Interesant e faptul că rețeta apare și în alte regiuni din România, dar puțin modificată și asezonată cu magiun de prune, în timp ce ardelenii par deciși să meargă pe prune uscate.

Se prepară ușor, în 10-20 de minute din:

  • apa sau lapte și semințe măcinate ca o făină

Se servește cu mămăligă caldă.

Deci: Se pune la fiert apa sau laptele și, în paralel se prăjesc semințele de dovleac, câteva căni ar fi mai bine. Semințele prăjite se macină, cu o mașină de tocat simplă sau pentru nucă și se pun în apa sau laptele clocotinde.

Se servește, cum am mai spus, cu mămăligă și, parcă ar mai merge niște prune uscate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *