Piața Mihai Viteazul, locul de întâlnire al neogoticului cu noile stiluri

Situată în zona centrală a „Orașului Comoară” din „Inima Transilvaniei”, Piața Mihai Viteazul este locul unde eleganța și rafinamentul secolul XIX se întâlnește cu uniformitatea, simetria și rigurozitatea secolului XX, marcat de regimul comunist.

Palatele construite la finele secolului al XIX – lea în stil neogotic și eclectic ce străjuiesc piața pe o latură, se integrează în „peisajul” socialist de secol XX și conviețuiesc alături de clădirile construite după 1990 amplasate pe marginile sau în imediata apropiere a pieței. Maistuoasa statuie, amplasată în centrul și monumentul„flacăra veșnică” reamintesc momentul primei încercări a unirii Principatelor Române din Evul Mediu, dar și ideea de unitate națională propagată de-a lungul secolelor și în special în perioada comunistă.

Piața de mărfuri a cunoscut o dezvoltare imediată și a avut în secolul al XIX – lea o popularitate de inegalat. Chiar dacă a fost mutată ulterior într-un alt capăt al pieței, aceasta nu a încetat să existe și să dezvăluie de-a lungul anilor caracterul comercial și meșteșugăresc pe care îl are. Longevitatea acestei activități a dus probabil și la dezvoltarea continuă a magazinelor și centelor comerciale din interiorul pieței și din proximitate.

O altă piesă de rezistență din componența pieței este fostul cinematograf Republica, actualul Cinema Florin Piersic, care poartă numele simbolului viu al actorului născut în Cluj-Napoca în 1936. Aspectul exterior, dar și modernizările din interior îl plasează pe o treaptă superioară la capitolul dotări de agrement.

Accesibilitatea este sporită de multiplele căi și mijloace de circulație care fac legătura între gară, parc și celelalte trei piețe „simbol” ale orașului.

Așadar, Piața Mihai Viteazul este singura piață din Cluj-Napoca, unde trei curente istorice se intersectează: modernismul, socialismul post-belic și inovația post-decembristă. Mai mult decât un „focar” de istorie și cultură, Piața Mihai Viteazul este inima comerțului clujean și o „capitală” precum Roma, de pornesc cele mai importante și accesate căi de transport, pornesc.

Post Author: Ligia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *