Cine are grijă de mormintele eroilor necunoscuți ai Clujului

Cimitirul Central din Cluj este un loc special, o oglindă a viilor proiectată în lumea celorlalți. Sau invers?

În noiembrie cu atât mai mult clujenii se oglindesc în urmele lăsate de moarte în viețile lor, fiindcă ei vin în cimitire pentru ultime omagii.

Florile și lumânările puse pe mormintele cunoscuților și rudele sunt semne ale unor legături care durează dincolo de timp, dar ce se întâmplă cu cele de pe mormintele fără nume? Cum rămâne cu eroii necunoscuți?

Zilele trecute clujenii au mai dat un semn de eleganță, decență și omenie…iar unii dintre ei, atunci când au trecut prin Hajangard pentru Ziua Morților, nu au uitat de mormintele celor de al cărui nume istoria nu pomenește și au lăsat candele și flori. Unii spun că majoritatea lumânărilor roșii de pe crucile eroilor de război au fost puse de Armata Română. Majoritatea…dar nu toate. O doamnă din Cluj a dus și ea candele pentru morminte, fiindcă și tatăl ei a fost militar. Nu a murit în război, dar a făcut-o să respecte eroismul.

Nici mormântul fără nume din zona Revoluționarilor de la 1989 nu a fost ocolit. Greu de spus cine odihnește acolo, dar și acel el sau ea, care poate fi erou sau un terorist, are flori pe mormânt, datorită clujenilor.

Istoria se scrie în fiecare moment, iar la Cluj aceasta se compune cu eleganță și cu reveniri discrete, cu flori pentru eroi și pentru academicieni, pentru cei dragi care au contribuit la ridicarea unui oraș atât de complex cum e Clujul. De ce e el așa de special și atrage ca un magnet? În primul rând datorită oamenilor discreți și aparent anonimi, care fac lucruri simple și frumoase, din care își trage orașul seva.

Mulțumi, clujeni!

 

Post Author: Ligia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *